Natisni

Vprašanja in odgovori - Andrej Goljat

6.6.2008

Kokosovo maslo

Vprašanje:

Zanima me uporaba kokosovega masla (maščobe). Npr.: kolika ima holeserola... koliko temperature prenese... je škodljiv in pa , predvsem, za kaj se uporablja (dušenje, cvrtje, pečenje...). Hvala za odgovor in lp Igor.

Odgovor:

Spoštovani Igor, 100 g kokosovega masla vsebuje 885 Kcal
Uporaba kokosovega masla: Lahko ga uporabljate kot namaz, zaradi stabilnosti pri visoki temperaturi je primerno za praženje in cvrtje jedi. Hrana pripravljena na kokosu ima odličen okus in posebno barvo. Kokos in njegovo maslo je zdravo za jetra, učinkuje na znižanje holesterola, izboljša presnovo maščob in pomaga pri izgubi odvečne teže. Kokosovo maslo je hitreje in lažje prebavljivo kot ostale maščobe z dolgo verigo molekul. Njegova prebava se začne že v ustih. Kokosovo olje daje približno 2,5% manj kalorij kot druge nasičene maščobe.
Še nekaj povzetkov iz strokovnih literatur: Kokosovo maslo, v nasprotju s prepričanjem, pospešuje presnovo in izgorevanje maščob v celicah ter pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Kokosove maščobe ne redijo. Nasprotno, raziskave kažejo, da maščobne kisline potujejo naravnost v jetra, kjer se pretvarjajo v energijo in se ne nalagajo kot maščoba v tkivih. Kokosovo maslo je ena od redkih maščob, ki spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju.

Vsi članki

Vprašajte nas
Trusted brand
Družini prijazno podjetje

Vprašajte strokovnjaka

goljat_100

Kuharski mojster Andrej Goljat z vami deli nasvete za pripravo zdravih in okusnih jedi.

Preko spodnjega obrazca mu lahko zastavite vprašanje.

Andrej Goljat
 
 
Zlati Netko
Srebrni Netko

Pravila in pogoji

Odgovor našega strokovnjaka bo, hkrati z vašim vprašanjem, objavljen na spletni strani Uživajmo zdravo, v rubriki Strokovnjak svetuje. Naključno izbrana vprašanja in odgovore objavljamo tudi v reviji Uživajmo zdravo, ki v tiskani obliki izhaja štirikrat letno. Strokovnjaki ne odgovarjajo neposredno na vaš elektronski naslov.

Uredništvo spletnega mesta si pridržuje pravico da neprimerna ali vprašanja, na katera so strokovnjaki že podali odgovor, izloči iz baze vprašanj. Rubrika je informativne narave in ne more nadomestiti obiska ustreznega specialista.